Kıbrıs Türk Edebiyatı ve İlk Kadın Şairlerimiz

Yayınlanma Tarihi: 18 Ocak 2017, Çarşamba

Doğu Akdeniz Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü yarı zamanlı öğretim elemanlarından Harid Fedai, 01-04 Aralık 2016 tarihlerinde, Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu(KIBATEK) tarafından İzmir'de gerçekleştirilen Uluslararası Edebiyat Şöleni adlı Sempozyuma "Kıbrıs Türk Edebiyatı ve İlk Kadın Şairlerimiz" başlıklı bildirisiyle katılmıştır. Harid Fedai, bu çalışmasında, 1930'lu yılların sonunda, Atatürk'ün ilkelerini Kıbrıslı gençlerin de benimsemiş olduğunu, bu ilkeler doğrultusunda, kadınların da yer aldığı etkinlikler düzenlediklerini belirtmiştir. Edebiyatla uğraşmanın, şiir yazmanın kadınlar için ayıp olduğu bir dönemde, kadınların edebiyat etkinliklerine katılması, onların Atatürk'ün ilkelerinden aldığı cesaretin, gücün  göstergesi olduğunu vurgulamış; 1942'den sonra Kıbrıs'ta basın-yayında artışlar olduğunu, yayımlanan dergilerde kadın şairlerin şiirlerinin de görülmeye başlandığını bildirmiştir. Cumhuriyetin Kıbrıs topraklarında yarattığı, Kıbrıs Türk Kadın şairlerinin anaları sayılan Pembe Marmara, Emine Otan (Engin Gönül), Neclâ Salih Subhi, Urkiye Mine Balman'ı şiirleriyle tanıtmıştır. Fedai'nin bu çalışması, Cumhuriyet'in yüreklendirdiği Kıbrıs Türk kadın şairlerinin adının yurt dışında da duyurulması bakımından önem taşımaktadır.