Skip Navigation LinksArts,-Humanities-and-Social-Sciences-

Sanat Beşeri ve Sosyal Bilimler Bölümü


Bölüm Misyonu

DAÜ uluslararası akademisyenleri, öğrencileri ile ortak yönleri ve farklılıkları bünyesinde barındıran dolayısı ile bir kültürel mozaiği, zenginliği içinde ihtiva eden bir kurum olarak demokrasi kültürünün yeşerebilmesi için ideal bir ortamın göstergesidir. Dolayısı ile üniversitemiz, dünya kültürel mozaiğine katkıda bulunmak adına, 2009 yılında bünyesinde oluşturulmuş olduğu Sanat, Beşerî ve Sosyal Bilimler Bölümü ile kendi içinde ve üniversite bünyesinde felsefeden sanata, antropoloji-arkeolojiden hukuka kadar uzanan geniş bir yelpazede çok sayıda sunduğu seçmeli dersler ile üniversite öğrencilerimizin saygı, hoş görü ve sorumluluk gibi kavramlar konusunda farkındalık sahibi olması için çalışmaktadır.

Her alanda başarı için çok yönlü eğitimin değerini bilen bölümümüz DAÜ lisans düzeyindeki tüm öğrencilere sanat, estetik, insani ve sosyal bilimler; antropoloji, arkeoloji, müzecilik, kültürel miras gibi konularda sağlam bir temel ve farkındalık oluşturmak amacındadır. Bu amacı yerine getirirken yaratıcılığın ve analitik düşüncenin ortaya çıkarılması, genel kültür ve bilginin öğrencilerimize katacağı insani değerler ile toplumlarına ve dünyaya olumlu katkıları olacağına olan inancımız bölümümüze güç vermektedir.

Gerek çatımız altında programımız ve seçmeli derslerimiz aracılığıyla, bilginin hızla üretilip yaygınlaştığı bilgi çağında, sanat, beşerî ve sosyal bilimlere bütüncül bir bakış ve disiplinler arası bir yaklaşım ile bilgi üreterek, bilim yaparak uygarlığa katkı yapmak ve de bölgesel, uluslararası sorunlarda çözümün tarafı olmaya çalışılmaktadır.

Bölüm İmkanları

Sanat, Beşerî ve Sosyal Bilimler Bölümünde çeşitli saygın üniversitelerde eğitim almış, alanlarında pek çok kitap ve makale yayınlamış, zengin birikimli ve deneyimli bir akademik kadroya sahiptir.

Fen ve Edebiyat Fakültesi’nin bilgisayar laboratuvarları ve audio-visual araçlarla donatılmış sınıfları, teknolojik olanakları çatımız altındaki öğrencilerinin kullanımına sunulmaktadır. Doğu Akdeniz Üniversitesi kütüphanesindeki veri tabanlarının yanısıra, kütüphanede bulunan kitaplar sanat, edebiyat, tarih, arkeoloji ve müzik alanlarında öğrencilerine zengin bir kaynak sunmaktadır. Bölüm tarafından yürütülen öğrenci kulüpleri, düzenlenen seminerler, sergi ve bilimsel geziler öğrencilerimizin entelektüel gelişimlerine katkıda bulunmaktadır.

Ayrıca Bölümümüz DAÜ-Doğu Akdeniz Kültür Mirasını Araştırma Merkezi (DAÜ-DAKMAR) ile iş birliği yapmakta ve öğrencilerimiz merkezin yürütmekte olduğu disiplinler arası arkeolojik kazı, yüzey araştırması gibi projelere katılabilmektedir. Bunlara ek olarak, öğrencilerimiz Kral Tepesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Laboratuvarından yararlanarak kültürel mirasın korunması çalışmalarında etkin olarak çalışabilmektedir.


Eğitimde Farklılık

Sanat, Beşerî ve Sosyal Bilimler Bölümü köklü bir sanat ve sosyal bilimler geleneğinden gelmektedir. Bu disiplinler arası bölüm; doğası gereği, felsefeden sanat, estetik ve müzeciliğe, arkeoloji, tarihten Akdeniz’in kültürel mirasına ve tarihine kadar geniş bir yelpazede üniversite seçmeli dersleri sunmaya çalışmaktadır. Bölümümüz tüm üniversitemiz öğrencilerinin bilgilerini geliştirecek ve genişletecek, entelektüel gelişimlerini canlandıracak, edebiyata ve kültür çalışmalarına ilgilerini daha üst seviyelere çekecek, fikir çeşitliliğini ortaya çıkartacak bir yaklaşımı benimsemiştir. Bu nedenle, bölümümüzün sunduğu dersler görsel ve işitsel materyaller eşliğinde, konuların tartışılarak öğrenciye aktarıldığı, düşünen, sorgulayan yaratıcı düşünceye önem veren dersler olarak, öğrenciler üzerinde bir etki oluşturmayı amaçlamaktadır. Ayrıca bölümümüz öğrencilerimizin farklı disiplinler arası projelerde yer alması için çaba göstermekte ve genç bilim insanlarının yetiştirilmesine katkı yapmaya çalışarak eğitimde farklılığını ortaya koymaktadır.

Neler Başardık

Sanat, Beşerî ve Sosyal Bilimler Bölümü verdiği servis dersleri dışında, diğer bölümlerde okuyan öğrencilere tarih, arkeoloji, sanat tarihi, mitoloji ve felsefe gibi sanat, beşerî ve sosyal bilimler alanlarına ilgi duyarak bu konularda farkındalık sahibi olmalarını sağlamıştır. Bölümümüz çatısı altında yürütülmekte olan ulusal ve uluslararası bilimsel projeler ile Dünya Kültürel Mirasının korunması, araştırılması ve yaşatılmasına yönelik önemli katkılar yapılmıştır.


Öğrencilerimizin Değeri

Küresel ve sürekli değişen, farklı taleplerle karşımıza çıkan bir dünyada rekabet edebilmek için Doğu Akdeniz Üniversitesi mezunlarının evrensel bir takım etik ve kültürel değerlerin farkında olmaları, onlara ulusal ve uluslararası iş dünyasında olumlu katkılarda bulunacaktır. Günümüzde kişilerin nasıl algılandıkları yaptıkları işlerdeki başarıları kadar önemli bir faktör haline gelmiştir. Bu nedenle sunduğumuz derslerle öğrencilerimize genel kültür, sanat ve evrensel değerleri benimsetmek, zihinsel becerileri kazandırılmak, onların başarılı birer iş insanı, akademisyen olmalarına katkı sağlamak amaçtır.


Kariyer Olanakları

Sanat, Beşerî ve Sosyal Bilimler Bölümü öğrencilerine çok çeşitli alanlarda iş bulabilmenin yollarını açmaktadır. Bölümün sorumlu olduğu ana bilim dallarının kapsadığı bilimler ve kültürler arası içerik, öğrencilerimizin arkeoloji, tarih, antropoloji, felsefe, öğretmenlik, sinema, reklamcılık, siyaset, halkla ilişkiler, uluslararası ilişkiler gibi mesleklerin yanısıra, iş dünyası ve sivil toplum örgütleri gibi kuruluşlarda da ki kariyerlerine katkı sağlamaktadır.


 İletişim

Adres:Sanat Beşeri ve Sosyal Bilimler BölümüSanat Beşeri ve Sosyal Bilimler Bölümü, Aristóteles CaddesiDoğu Akdeniz ÜniversitesiGazimağusa, Kuzey KıbrısMersin 10 Turkey


 Tel: +90 392 630 1251

E-posta: bulent.kizilduman@emu.edu.tr

Web: http://fas.emu.edu.tr




Akademik Personel

Adı SoyadıGörevBölümOfisTel
Doç. Dr. BÜLENT KIZILDUMAN Bölüm Başkanı Sanat Beşeri ve Sosyal Bilimler AS309 2015

Yarı Zamanlı Akademik Personel

Adı SoyadıGörevBölümOfisTel
Doç. Dr. GUNASH BASHIROVA Öğretim Üyesi Sanat Beşeri ve Sosyal Bilimler AS315 2409
Dr. AYŞE CEREN EREL Öğretim Görevlisi Sanat Beşeri ve Sosyal Bilimler AS300
Dr. DEVRAN KAYA Öğretim Üyesi Sanat Beşeri ve Sosyal Bilimler
Dr. SEREN SEVİM ÖĞMEN UYGUROĞLU Öğretim Görevlisi Sanat Beşeri ve Sosyal Bilimler AS300
Öğr. Gör. HAZAL DİNÇYÜREK Öğretim Görevlisi Sanat Beşeri ve Sosyal Bilimler
Öğr. Gör. MERT YUSUF ÖZLÜK Öğretim Görevlisi Sanat Beşeri ve Sosyal Bilimler AS301
Öğr. Gör. ŞÜKRİYE ATASOY ÇİÇEK Öğretim Görevlisi Sanat Beşeri ve Sosyal Bilimler
Uzman AYHATUN ATEŞİN Öğretim Görevlisi Sanat Beşeri ve Sosyal Bilimler 2580

Üniversite Seçmeli Dersleri

Bölümümüz çatısı altında üniversitemizin farklı bölüm ve fakültelerine yönelik olarak öğrencilerimizin genel kültürel birikimlerine katkı yapma, sosyal, sanat ve beşeri bilimler alanında farkındalıklarını artırma gayesi ile dersler hazırlanmıştır. Ayrıca öğrencilerimizin yaratıcı bir şekilde düşünebilmesini sağlamak amacıyla da teorik ve uygulamalı derslerimiz hazırlanmış olup dönem sonunda öğrencilerimizin bu yönlerini göstermeye yönelik sergiler düzenlenmektedir. İlgili derslerimiz aşağıdaki gibidir.​

 

DERS KOD​​

DERS ADI
KREDİ
AHHS301Yaratıcı Fotoğrafçılığa Giriş3
AHSS101Dünya Uygarlıkları3
AHSS102Akdeniz'in Tarihçesi3
AHSS103Çağdaş İtalyan Kültürü:Tarih ve Sinema3
AHSS105İstanbul: İki Şehrin Hikayesi3
AHSS110Sporun Sosyal Tarihi3
AHSS111Antik Dünya ve Sinema3
AHSS112Beşeri Bilimler - I3
AHSS113Antik Dünya ve Sinema3
AHSS114Hikaye ve Film Yorumlaması3
AHSS115Masallarda Kadın3
AHSS117Antik Dünyada Cinsellik3
AHSS133Dünyamizda Müzik3
AHSS135Bizim Dünyamızda Müzik3
AHSS147Arkeolojide Büyük Buluşlar3
AHSS149Arkeolojide Büyük Keşifler3
AHSS151Doğu Akdeniz Kültürleri3
AHSS152Mitoloji3
AHSS153Yakın Doğu Anıtları ve Yerleşimleri3
AHSS154Yakın Doğu Anıtları ve Yerleşimleri3
AHSS155Mitolojik Hikayeler3
AHSS157Mitolojik Hikayeler3
AHSS161Antik Dünyada Cinsellik3
AHSS162Anadolu Yerleşimleri3
AHSS163Kıbrıs Yerleşimleri3
AHSS201Akdeniz Tarihi: (M.Ö.1500- M.S. 1571)3
AHSS202Kıbrıs Arkeolojisi3
AHSS203Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları3
AHSS204Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları3
AHSS206Haritalar: Akdeniz Tarihine Açılan Kapı3
AHSS210Futbolun Sosyal Tarihi3
AHSS211Beşeri Bilimler - II3
AHSS212Psikoanaliz ve Film3
AHSS222Video Oyunları, Sanat, Tarih ve Arkeoloji3
AHSS261Kıbrıs Kültür Tarihi3
AHSS272Çamurlu Sanata Giriş3
AHSS273Kavramsal Heykelcilik3
AHSS301Yaratıcı Fotografcılığa Giriş3
AHSS401Sanat Dünyası3
AHSS402Genel Kültür: Kozmopolit Şehirler3
AHSS421Müzecilik3
AHSS444Sualtı Arkeolojisi3
ARCY111Arkeoloji`ye Giriş3
ARCY112Arkeolojik Kavramlar - I : Yöntemler3
ARCY205Teknoloji Tarihi3
ARCY213Tarih Öncesi3
ARCY223Eski Uygarlıklar3
ARCY234Arkeolojik Kavramlar II ` : Analiz3
ARCY315Güneybatı Asya Arkeolojisi3
ARCY333Ortaçağ Yakın Doğusu Arkeolojisi3
ARCY336Kıbrıs Arkeolojisi3
ARCY356Anadolu Arkeolojisi3
ARCY401Tarih Öncesi Ege3
ARCY417Arkeolojik Kavramlar - III : Arkeolojide Teorik Yaklaşımlar3
ARCY445Su Altı Arkeoloji Kuramları ve Yöntemleri 
ARTH121Sanata Giriş3
ARTH122Uygulamalı Sanat Çalışmaları3
ARTH142Erken Hristiyan ve Bizans Sanatı3
ARTH224Sanat Tarihi Kavramları - I : Yöntemler3
ARTH243Rönesans ve Barok3
ARTH244Romantizm'den Modernizm'e3
ARTH325Sanat Tarihi Kavramları II : Analiz3
ARTH345Modern Sanat3
ARTH366Sanat Tarihi ve Historiografi3
ARTH386Postmodernizm`den Günümüz Sanatına3
ARTH433Müze Çalısamaları ve Kültürel Miras Yönetimi - II 
ARTH481Sanatta Oryantalizm3
ENLH123İnsani Bilimlere Giriş3
ENLH125Kompozisyon ve Gramer - I3
ENLH126Kompozisyon ve Gramer - II3
ENLH129Siyaset ve Edebiyat3
ENLH140Edebiyat ve Politika3
ENLH141Edebiyat ve Edebiyat Tarihine Giriş3
ENLH142Edebiyat Çalışmalarında Kavramlar3
ENLH231İnsan Bilimleri için Akademik Yazım3
ENLH232Akademik Yazı - II3
ENLH242Edebiyat ve Klasik Kavramlar3
ENLH251Sanat ve Sosyal Bilimler için Kültürel Çalışmalar - I3
ENLH252Sanat ve Sosyal Bilimler için Kültürel Çalışmalar - II3
ENLH261Felsefe ve Edebiyat3
ENLH262Tiyatroya Giriş3
ENLH271Edebiyat ve Cinsiyet Çalışmaları3
ENLH273Retorik ve Aytışma Yöntemleri3
ENLH281Dünya Edebiyatı3
ENLH341Ortaçağ Edebiyatı3
ENLH34218. Yüzyıl Edebiyatı3
ENLH343Rönesans Edebiyatı3
ENLH34617. Yüzyıl Edebiyatı3
ENLH348Semiyotik ve Displinlerarası Metinsellik3
ENLH371Edebiyat Kuramı ve Eleştirisi - I3
ENLH372Edebi Kuramı ve Eleştirisi - II3
ENLH373Tiyatroya Giriş3
ENLH382Çağdaş Kültür ve Edebiyat - Özel Konular3
ENLH44020. Yüzyıl ve Çağdaş Kurgu3
ENLH44319. Yüzyıl Edebiyatı3
ENLH44520. Yüzyıl ve Çağdaş Şiir3
ENLH44620. Yüzyıl ve Çağdaş Tiyatro3
ENLH448Dünya Edebiyatı - Özel Konular3
ENLH451Sinema ve Edebiyat3
ENLH452Teknoloji ve Edebiyat Sistemleri3
ENLH45320. Yüzyıl ve Çağdaş Drama3
ENLH45420. Yüzyıl ve Çağdaş Kültürel Bağlamlar3
ENLH458Edebiyat ve Film3
ENLH471Retorik ve Retoriksel Eleştiri3
ENLH477Filme Giriş3
ENVT212İnsan Çevrebilimi3
FELS240Felsefe ve Edebiyat3
KAAY501Kent Arkeolojisi Yaklaşımları ve Analitik Yorumlama Teknikleri3
KAAY502Mimari Yapı Sistemleri ve Gelişimi3
KAAY503Arkeolojik Buluntu Araştırmaları ve Yaklaşımları3
KAAY504Türkiye Arkeolojisi ve Uygarlık Tarihi3
KAAY505Kentleşme ve Devlet Toplumları Arkeolojisi3
KAAY506Türk-İslam Arkeolojisi ve Kentsel Mimari Örnekleri3
KAAY507Kıbrıs Arkeolojisi Işığında Akdeniz Uygarlığına Bakış3
KAAY509Geç Antik Dönem İkonografisi3
KAAY510Osmanlı Sanat ve Mimarisine Tarihsel ve Kuramsal Yaklaşım3
KAAY511Bizans Dünyasında Yerleşim Yerleri3
KAAY513Kültürel Miras Bağlamında Müzik3
KAAY599Dönem Projesi0
PHIL101Felsefeye Giriş3
PHIL201Nietzsche ve Plato3
PHIL202Ahlak Felsefesi3
PSYC205Spor ve İnsan Davranışı3
SBSB101Yeni Çağda Müze ve Çocuk3
SBSB114
Öykü ve Film Yorumlaması
3
SBSB115Masallarda Kadın
3
SBSB116XIX-XX Yüzyıl Rus Kültürü3
SBSB118Sanat ve Estetik3
SBSB120Adli Çalışmalarda Arkeolojinin Rolü3
SBSB122Uygulamalı Sanat Çalışmaları3
SBSB124Arkeoloji,Kültür ve Sanat Fotoğrafçılığı3
SBSB126Rönesans Sanatı3
SBSB149Arkeolojide Büyük Keşifler3
SBSB171Dünya Tiyatrosu3
SBSB173Modern Tiyatro3
SBSB181Mitoloji ve İkonografi3
SBSB182Orta Asya Mitolojisi ve Etkileri3
SBSB203Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları3
SBSB214Öykü ve Film Yorumlaması3
SBSB224Sosyal Bilimlerde Dijital Yaklaşımlar3
SBSB226Bizans Kültürü ve Sanatı3
SBSB261Kıbrıs Kültür Tarihi3
SBSB284Anadolu Uygarlıkları3



​​İNGİLİZ DİLİ VE EDEBİYATI​

ÖĞRENCİ İSİM SOYİSİM
MEZUN YILI

TEZ KONUSU
DANIŞMAN & EŞ DANIŞMAN
FATMA OLCAYTUĞ2021-22A Study on Motherhood in North Cyprus: 'Yorgun Anneler Kulübü' (Tired Mothers Club)ASST. PROF. DR. PEMBE BEHÇETOĞULLARI   
GÖZDE  KABA2017-18Disappointment and Dystopic Fear in Franz Kafka's The TrialASST. PROF. DR. CAN   SANCAR   




DAÜ Web Siteleri