Tüm Haberleri Göster Kariyer Günleri
Yayınlanma Tarihi: 5 Haziran 2018, Salı
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) 6. Uluslararası Kariyer Günlerinin 16 Mart 2018 Cuma saat 10:30 konuğu, Türkiye'nin en ünlü teorik Fizikçilerinden biri olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümünden Prof. Dr. Bayram Tekin idi. DAÜ Fizik ve Kimya Bölümleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İzzet Sakallı'nın Prof. Dr. Bayram Tekin'in kısa bir özgeçmişini seyircilere okuması ve ardından da kendisini sahneye davet etmesi ile Prof. Dr. Tekin "Günümüz Dünyasında Bilimin Önemi" isimli konuşmasını yaptı. Konuşmanın gerçekleştirildiği Mustafa Afşin Ersoy Salonu'ndaki katılımcılar arasında yalnızca DAÜ'deki lisans, lisansüstü öğrenciler ve akademisyenler değil, aynı zamanda Lefkoşa ve Gazimağusa Türk Maarif Kolejinden gelen öğretmenler ve öğrenciler ile birlikte birçok Prof. Dr. Bayram Tekin hayranının bulunması dikkat çekti.
Prof. Dr. Bayram Tekin konuşmasına, "Bilim tarihindeki en önemli buluş sizce ne olmuştur?" diye başlayarak dinleyiciyi konuşmasına katmış ve konuşma süresince Fizikteki önemli olayları günlük hayattan örnekler vererek sundu. Prof. Dr. Bayram Tekin, karadelikler gibi kavranması zor konseptleri, akıcı ve mizahi bir dille izleyiciye aktardı. Tekin, yalnızca bilgi aktarmadaki başarısıyla değil; aynı zamanda sahip olduğu genel kültür seviyesi, alanına duyduğu derin sevgi, dinleyici ile kurduğu iletişim ve özellikle konuşmasını iki dilde (hem İngilizce hem de Türkçe) yürütebilmesiyle dinleyicileri kendisine hayran bıraktı.
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) 6. Uluslararası Kariyer Günlerinin 16 Mart 2018 saat 14:30 (yer Mustafa Afşin Salonu) konuğu Türkiye'nin en ünlü kimyagerlerinden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Okay idi. Sunuma DAÜ'deki çok sayıda lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin yanı sıra DAÜ'lü akademisyenler de katıldı.
DAÜ Fizik ve Kimya Bölümleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İzzet Sakallı, Prof. Dr. Oğuz Okay'ı sahneye davet etmesi ile Prof. Dr. Okay "Bilim ve Kariyer" isimli konuşmasına başladı. Prof. Dr. Okay ilk olarak kariyerin yaşamda ileriye gitmek olduğunu, sadece doçent veya profesör olmanın kariyer yapmak anlamına gelmediğini kariyerin her meslek alanında yapılabileceğini belirtti. Bilimin ise evrenin bir bölümünü konu almak, bilgi edinmek, sonuç çıkarmak ve yanlışları bulmak anlamına geldiğini söyledi.
"Bilimde kariyerin" yanlışları bularak ilerlemek olarak tanımlanabileceğini belirten Prof. Okay, bilimde kariyerin uzun bir yürüyüş olduğunu vurguladı. Her lisansüstü öğrencisinin bilimsel makale yazması gerektiğini ve bu makalelerin literatürdeki iyi dergilerde (yüksek etki değerli) yayınlanabilmesi için zorlu hakem değerlendirmelerini geçebilecek kalitede olması gerektiğini söyledi. Konuşmasında "Kariyer Planlamasına" da değinen Prof. Dr. Okay bu çerçevede bireyin saygın bir üniversiteye gitmesi ve yabancı dilde eğitim almasının gerekli olduğuna vurgu yaptı.
Konuşmasının 2. bölümünde kendine ait polimer alanındaki projelere değinen Prof. Dr. Okay, kimyasal ürünlerin sadece ısıtarak değil soğutarak da hazırlanabileceğini ve bununda özellikle "kriyojeller" de güzel sonuçlar verdiğini söyledi. Kriyojellerin kolay hazırlanabilir ve deliksi yapısı sebebiyle de geniş hacminin olması, kriyojelleri kendi araştırma grubunun yapmış olduğu araştırmaların odak noktası durumuna getirmiştir. Daha sonra, kendisine ait petrolü sudan ve deniz altındaki organik toksik maddeleri emen jellerden bahsetti ve bu alanlarda daha fazla araştırmaların yapılması için tavsiyelerde bulundu.