Tüm Haberleri GösterDAÜ Kimya Bölümü'nün Bilimsel Araştırma Projesine Tübitak Desteği
Yayınlanma Tarihi: 17 Eylül 2014, Çarşamba
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü bilimsel projelerine bir yenisini daha ekledi. Kimya Bölümü'nün bilimsel araştırma projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. Yürütülen bilimsel ve teknolojik alanlardaki projelerini başarı ile tamamlayan Kimya Bölümü, yeni bir TÜBİTAK 1001 projesi ile ÇAYDAŞ (Çevre, Atmosfer, Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Destek Grubu) tarafından değerlendirilip destek almaya hak kazandı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) üniversitelerinin bilimsel ve teknolojik araştırma ve geliştirme projelerinin Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenmesine ilişkin protokolü çerçevesinde 2014 yılı 1. Dönem proje önerileri değerlendirme çalışmaları sonucunda DAÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Gazi tarafından hazırlanıp sunulan "Multi-Hidroksi Fonksiyonlu Manyetik Kitosan Mikro/Nano-Kompozit Küreciklerin Sentezi ve Bor Bağlayıcı Olarak Kullanılması" başlıklı proje önerisi TÜBİTAK tarafından 1001 kodlu Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı çerçevesinde desteklenmeye değer bulundu.
Dünya Sağlık Örgütü içme ve kullanım suyundaki yüksek seviyedeki Bor elementinin insan sağlığı ve bitkiler üzerine olumsuz etkilere sahip olduğu ve sudaki bor sınırının 0,5 mg/l olması gerektiği belirtilmiştir. Batı Anadolu ve Kıbrıs'taki yeraltı sularındaki bor kirliliği göz önüne alınırsa, bu konunun her iki ülke için özel bir öneme sahip olması gerektiği görülmektedir.
Doç. Dr. Gazi, son yıllarda nanoteknoloji fizik, kimya ve biyoloji olarak bilinen temel bilimlerin mühendislik ile biraraya geldiği gözde bir bilim dalı olarak kabul edildiğini belirterek nano boyutta taneciklere sahip bu polimerik kompozitlerin geliştirilmesi, üretimi, malzeme özelliklerinin belirlenmesi ve birçok alanda kullanılmasına yönelik son yıllarda yapılan bilimsel çalışmaların sayısının oldukça fazla olduğunu vurguladı.
Doç. Dr. Gazi gerçekleştirilecek olan söz konusu çalışma ile nanoboyutta manyetik nanoparçacıkların kitosan adı ile bilinen biyolojik yapılı polimerle birlikte oluşturacağı manyetik nano kompozit küreciklerin su arıtımında özellikle sudaki bor elementinin gideriminin etkinliğinin inceleneceğini belirtti.