Skip Navigation Linksabout-faculty

Fakülte Hakkında

​​​​​​Fen ve Edebiyat Fakültesi

​​

Fen ve Edebiyat Fakültesi, 1986 yılında Yüksek Teknoloji Enstitüsünün, Doğu Akdeniz Üniversitesi adını alarak bir devlet üniversitesine dönüştürüldüğü yıl kurulan üç fakülteden biridir. Kurulduğu yıllarda Fizik, Kimya ile Uygulamalı Matematik ve Bilgisayar alanlarında lisans eğitimi verilmekteyken, 2015-2016 akademik yılında bünyesinde bulunan Matematik, Fizik, Kimya, Biyolojik Bilimler, Psikoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık ile Sanat, Beşeri ve Sosyal Bilimler bölümleri olmak üzere toplam yedi bölümün altı lisans, yedi yüksek lisans ve dört doktora programında eğitim alan öğrenci sayısı 1543'e ulaşmıştır. Fen ve Edebiyat Fakültesi bugüne kadar yaklaşık 4000 mezun vermiştir.

Fakültemizin vizyonu, 30 yıllık deneyimden yola çıkarak, akademik kadrosu, araştırma imkânları, uluslararası niteliği ve sürekli gelişim anlayışıyla lisans eğitimindeki yetkinliği pekiştirmek, lisansüstü eğitimde yeni hedeflere erişmek ve araştırma etkinliğini artırarak Doğu Akdeniz Üniversitesinin önde gelen fakültelerinden ve bölgenin en iyi Fen ve Edebiyat Fakültelerinden biri olmaktır. Fen ve Edebiyat Fakültesi, hem kendi hem de diğer fakültelerin öğrencilerine yüksek standartta eğitim vererek akademik çalışma yapabilecek bilgi ve donanıma sahip, yeni fikir ve teknolojiler üretebilen, çevreye  duyarlı bireyler yetiştiren, uluslararası standartlarda araştırma yürüten ve topluma hizmet veren bir kurum olmayı temel misyon olarak belirlemiştir. Üniversitemizin "Uluslararası kariyer için" ilkesine paralel biçimde Fen ve Edebiyat Fakültesinde lisans ve lisansüstü programlarındaki uluslararası öğrencilerin sayısını artırmanın yanı sıra diğer uluslararası üniversite, enstitü ve araştırma merkezleriyle var olan işbirliklerin genişletilmesi de hedeflenmektedir. Mezunlarımız, Amerika'dan Avustralya'ya, Avrupa'dan Asya'ya ve Afrika'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada akademik ve iş kariyerlerine başarıyla devam ediyorlar.

Adımını Fen ve Edebiyat Fakültesine atan öğrenciler, çağın gereklerine ayak uyduran lisans programları ile karşılaşır. Fen ve Edebiyat Fakültesinin Matematik ve Bilgisayar ile Moleküler Biyoloji ve Genetik lisans programlarında İngilizce; Türk Dili ve Edebiyatı lisans programında ise Türkçe eğitim verilmektedir.  Bunun yanı sıra Türkçe ve İngilizce Psikoloji lisans programlarımız paralel yürütülmektedir. Mütercim-Tercümanlık lisans programında öğrencilerin Türkçe, İngilizce ve Fransızca dil bilincini geliştirmenin yanı sıra Türkçe ve İngilizce arasında çeviri kuram ve teknikleri ile simültane konferans çevirmenliğinin temel bilgilerine hâ­kim olmaları sağlanmaktır. Moleküler Biyoloji ve Genetik lisans programı 2015 yılında sağlık bilimleri ve sosyal bilimler alanında uluslararası akreditasyon kuruluşu olan Almanya merkezli AHPGS ajansı tarafından 2020 yılına kadar beş yıllık süreyle, Psikoloji lisans programı ise 2015 yılında Türk Psikologlar Derneği tarafından 2018 yılına kadar üç yıllık süreyle aktedite edilmiştir. Tüm lisans müfredatları, 2009 yılı Leuven Bildirisiyle belirlenen Bologna sürecinin ilke ve değerlerine uygun bir biçimde hazırlanmaktadır. Öğrencilerimiz, lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra aldıkları bilgi ve becerilere göre dünyanın en aranan meslek dallarında görev alabiliyor, bilgilerini lisansüstü eğitimle derinlemesine geliştirerek ilgili alanda akademisyen olarak kariyer yapabiliyor veya pedagojik formasyon eğitimini tamamlayarak öğretmen olabiliyorlar.

Fen ve Edebiyat Fakültesi, Üniversitemizin araştırma altyapısında önemli bir yer tutmaktadır.  Fakültemizde hizmet veren Genel Kimya, Mekanik, Elektrik ve Magnetik, Genel Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Psiko-Biyoloji, Bilişsel Davranış, Bilgisayar, Çeviri , Fiziko-Kimya, Enstrumental Analiz, Organik Kimya, Fotovoltaik ve İnce Film Metrolojisi laboratuvarlarında  araştırmacılara çalışma ve deney yürütme olanağı sağlanmaktadır. Bu laboratuvarlarda lisansüstü araştırmaların yanı sıra lisans eğitiminde öğrencilerin deneysel beceri ve araştırma yetenekleri geliştirilir. Fakülte üyeleri ayrıca TÜBİTAK 1001 projeleri yürütmektedirler. Doğu Akdeniz Üniversitesi adına SCI, SSCI ve AHCI endeksleri tarafından taranan dergilerde yayımlanan makalelerde Fakültemizin akademik kadrosunun, özellikle Matematik, Fizik ve Kimya bölümlerinin öğretim üyelerinin önemli katkıları vardır. Fakültemizde çağımızın talepleri doğrultusunda Biyoenformatik ve Hesaplamalı Biyoloji gibi alanlarda interdisipliner araştırmalara önem verilmektedir.